Is het beter om te kiezen voor een kartonnen of plastic koffiebeker? Het is een vraag die we vaak krijgen. Beide materialen hebben natuurlijk voor- en nadelen. Verrassend genoeg is plastic duurzamer dan je denkt, al hangt dat wel af van enkele factoren. We leggen hier de belangrijkste overeenkomsten en verschillen voor je uit. Zo kun je makkelijker een keuze maken, wanneer je wil overstappen naar duurzame koffiebekers.

Koffiebekers van karton

Karton wordt gemaakt van hout; dit hout komt uit Europese productiebossen die speciaal zijn ingericht voor papierproductie. Daarnaast is karton makkelijk te recyclen. Hout is dus geen slechte keuze, zolang je er maar voor zorgt dat de koffiebekers van karton gerecycled worden. LIMM Recycling levert kartonnen koffiebekers, die na gebruik weer opgehaald worden. Bij de bekers wordt een handige koffiebeker verzamelaar gekocht om de bekers makkelijk te verzamelen en zo te voorkomen dat de bekers bij het normale afval verdwijnen.

Het hout waarvan de bekers gemaakt zijn is afkomstig uit Europa, de productie vindt voornamelijk plaats in Nederland. Geen overdreven lange transportlijnen dus, wat goed is voor het milieu. Naar keuze van de klant worden bekers voorzien van een laagje PE of Bio PE, dat na gebruik een nieuw leven krijgt in isolerende stenen voor de bouw. Al met al is karton dus een uitstekende keuze voor, mits het gerecycled wordt. LIMM levert kartonnen bekers indien gewenst met bedrukking.

Om nog duurzamer te werken, is het verstandig om ook aan het bewustzijn van de gebruikers te werken. Adviseer om een beker bijvoorbeeld twee keer, te gebruiken. Het is helemaal leuk dat LIMM zo’n advies op de beker kan drukken!

Voordelen karton

  • 100% recyclebaar
  • Productie binnen Europa
  • Levering met gepersonaliseerd design mogelijk
  • Stimuleren van recycling door tekst op de beker
  • Voorzien van laagje PE of Bio PE, dat herbruikbaar is voor isolerende stenen

Koffiebekers van plastic

Veel van onze klanten denken dat plastic een stuk slechter is dan karton. Dit materiaal is echter milieuvriendelijker dan je denkt, en daarmee een geschikte optie als recyclebare koffiebeker. Mits -wederom- er gekozen wordt voor recyclebaar plastic. LIMM levert plastic koffiebekers die geschikt zijn voor tot wel honderd keer recycling. Er gaat daardoor slechts 1% aan duurzame grondstoffen verloren. Gerecyclede plastic bekers keren doorgaans niet terug als beker, maar wel als een ander product. Een bekend voorbeeld zijn plantentrays die je in de tuinwinkel aantreft

LIMM levert koffiebekers die zijn geproduceerd in Europa, dus ook hier is geen sprake van milieu-onvriendelijke transporten over de halve wereld. En dan een niet te onderschatten voordeel: de prijs. Plastic is gewoon goedkoper dan karton, waardoor het nog aantrekkelijker wordt. Ook hier is het natuurlijk weer aan te raden om bekers twee keer te gebruiken. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen nog even voor je op een rij:

Voordelen plastic

  • Tot 100 keer recyclebaar
  • Slechts 1% verlies van duurzame grondstof in het proces
  • Herbruikbaar in uiteenlopende producten, zoals plantentrays
  • Productie in Europa
  • Goedkoper ten opzichte van karton

Maar wat moet ik nou kiezen?

Voor veel ondernemers zal prijs een belangrijke rol spelen. Echter heeft karton een wat luxere uitstraling. Milieutechnisch gezien ontlopen beide grondstoffen elkaar nauwelijks. We vallen in de herhaling, maar het is vooral belangrijk om voor recyclebare bekers te kiezen. Zowel plastic als karton zijn goed herbruikbaar, zeker wanneer je kiest voor het innovatieve systeem van LIMM. Wat je moet kiezen, gaan wij niet voor je beslissen. We kunnen je wel helpen met een milieuvriendelijke oplossing, zowel voor plastic als kartonnen koffiebekers. De keuze is aan jou!

 

Meer weten? Neem contact op of vraag direct een offerte aan!